2020. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK - MIT HOZ AZ ÚJ ÉVTIZED? - 1. RÉSZ: SZJA, SZOCHO, TAO, KATA, KIVA ÉS MUNKAVÁLLALÓI JÁRULÉKOK

Új évtized, új szabályok. A január ismét a változtatások megszokásáról szól majd mind a vállalkozók, mind a vállalkozások életében.

2020-ban a legjelentősebb változások egyértelműen a munkavállalók után fizetendő járulékokkal történnek, de ahogy már megszoktuk természetesen a személyi jövedelemadó, az általános forgalmi adó és a kisvállalati adó sem úszta meg az év eleji kozmetikázást. Idén, vélhetően a tavalyi jelentősebb módosításnak köszönhetően a szociális hozzájárulási adó nem változott számottevően. Ahogy korábban is, úgy a legjelentősebb változásokat idén is adónemenként tekintjük át, de mielőtt belekezdünk az alábbi változásokat is érdemes megemlíteni:
 

  • 2020. január 1-jétől megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó, azaz az EVA.
  • Szintén ettől a naptól az egészségügyi szolgáltatási járulék 7.500Ft-ról 7.710Ft-ra emelkedett és szigorodik annak behajtása. Három havi tartozást meghaladó összeg esetén a TB szám érvénytelenné válik.

     

Személyi jövedelemadó (SZJA):
 

SZJA kedvezmény: A kormány családtámogatási programjához illő módon január 1-jétől adómentességet élveznek azok az anyák, akik legalább négy gyereket nevelnek saját háztartásukban – azaz szültek, vagy fogadtak örökbe – legalább 12 éven át.

A törvény értelmében ez a személyi jövedelemadó mentesség csak a munkával szerzett jövedelmeket érinti, azaz például az ingatlan bérbeadásból, vagy tőkéhez kapcsolódó jövedelmek nem válnak adómentessé.
 

Adóelőleg-nyilatkozat: ettől az évtől az adóhatóság lehetőséget nyújt arra, hogy a magánszemélyek a nyilatkozatukat közvetlenül az adóhatóság felé online tegyék meg, de a korábbi hagyományos formátum is megmarad, azaz lehetőség van rá, hogy a nyilatkozatot a kifizető felé tegyék meg az érintettek.



Munkavállalói járulékok:
 

2020. július 1-jétől megszűnnek az alábbi járulékok:

  • 10% nyugdíjbiztosítási járulék
  • 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék
  • 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulék
  • 1,5% munkaerőpiaci járulék, melyek összege 18,5%.

A négy járulék nemet tulajdonképpen összegyúrják és társadalombiztosítási járulék néven 18,5%-os mértékben tér vissza. A fentiek alapján itt csökkentési szándékról nem beszélhetünk, csupán az adminisztrációt kívánta egyszerűsíteni a törvényalkotó.

A törvény szövegét tovább olvasva azonban szerepel benne egy fontos könnyítés: a nyugdíjasokra a továbbiakban semmilyen szinten nem terjed ki a járulékfizetési kötelezettség. Ez korábban csak a munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasokat érintette, az egyéb jogállásúakat nem, ez most változik.

További fontos változás – szintén a családosoknak kedvezve – hogy a családi járulékkedvezmény a teljes társadalombiztosítási járulékra igénybe vehető.



Szociális hozzájárulási adó (Szocho):

Itt az egyetlen említésre méltó változás, hogy azon mezőgazdasági őstermelők, akik szociális hozzájárulási adót fizetnek a korábbi negyedéves adómegállapítás helyett éveset kapnak.



Kisvállalati adó (KIVA):

Mivel a KIVA lényegében és leginkább a szociális hozzájárulási adót hivatott kiváltani, így nem meglepő módon, bár kicsit késve – a 2019. júliusi szociális hozzájárulási adó csökkentéshez képest – egy százalékponttal mérséklődik, tehát 2020. januárjától kulcsa 12%.



Társasági adó (TAO):

A legjelentősebb változás az adónemmel kapcsolatban, hogy eltörölték a feltöltési kötelezettséget, így már 2019-ben sem kellett ezt elkészítenie a 100 millió forintot meghaladó árbevételű társaságoknak, amennyiben nem ajánlottak fel TAO-t a sport érdekében.

Érdemes megemlíteni, hogy a kormányzat célja a fejlesztési adókedvezményt 3 év alatt 3 lépcsőben csökkenteni a kisvállalkozások esetében 500 millióról 2020-ban 300, majd 100, illetve 50 millió forintra így ösztönözve a beruházásokat. Fontos jelezni, hogy ez nem azonos a fejlesztési tartalékkal.



Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA):

A népszerű és kedvelt KATA adónemmel kapcsolatban elfogadott törvényváltozás nincsen. Nyáron ugyan felreppent a hír, hogy változtatják a kedvezményezett felső határt, illetve büntetik azokat, akik csak egy helyre számláznak, vagy a korábbi munkaadójuk foglalkoztatja vissza őket a kedvezőbb feltételek mellett, azonban 2020. januárjától elfogadott módosítás nem történt!


Kurdi Dávid
 

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok